EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR

Vele mensen hebben iets traumatisch meegemaakt in hun leven, zoals: gepest zijn, (seksueel) misbruikt zijn, (psychisch) mishandeld zijn, een overval of inbraak hebben meegemaakt, betrokken zijn geweest bij een verkeersongeval, overlijden van een geliefde hebben meegemaakt, een brand van dichtbij meegemaakt hebben, enzovoorts. Gelukkig kunnen de meeste mensen deze ervaringen goed verwerken. Anderen hebben hier meer moeite mee en krijgen daar, soms pas jaren later, toch grote problemen mee. Dat kan zich dan uiten in lichamelijke of psychische klachten, waardoor “normaal” functioneren niet meer mogelijk is. Men kan dan gaan lijden aan bijvoorbeeld slapeloosheid, angsten, depressies, herbelevingen, enzovoorts. Wanneer dit gebeurt, kan je spreken van posttraumatische stressstoornis (PTSS).

De behandeling van PTSS was in het verleden vaak langdurig en verliep vaak moeizaam. Ook was het niet altijd succesvol te noemen. De EMDR behandeling blijkt bij het behandelen van de verwerking van traumatische ervaringen in bepaalde gevallen versnellend te werken. Hierdoor wordt de behandelperiode aanmerkelijk korter. Ook blijkt dat deze behandeling na een lange periode nog steeds effectief is.

Consult

Een EMDR consult kost:
€ 60,00 per uur
Deze behandeling wordt vergoed (code 24005)
* Bij absentie zonder bericht en/of annulering binnen 24 uur van te voren kan een uur in rekening worden gebracht.Meest gestelde vragen


- Wat is EMDR?

- Hoe werkt het?

- Wanneer is het toe te passen?

- Na de behandeling

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Dit betekent letterlijk vertaald: door oog- bewegingen minder gevoelig worden en opnieuw verwerken. Wanneer een herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft kan dit als trauma gezien worden. Hevige emoties, levendige beelden en de fysieke reacties daarop zijn typerend voor een traumatische herinnering. Wanneer er situaties zijn die lijken op de traumatische gebeurtenis dan worden deze herinneringen weer geactiveerd. Daardoor kan het zijn dat wanneer je nu een geluid hoort, een geur ruikt of een beeld ziet, de beelden en gevoelens aan die eerdere gebeurtenis weer in volle hevigheid aanwezig zijn, met alle lichamelijke reacties er ook bij.

Sinds 1994 wordt de EMDR behandelmethode in Nederland toegepast bij volwassenen en bij kinderen sinds 2000. Bij EMDR worden elementen van verschillende gangbare therapievormen gecombineerd met beurtelings stimulatie van de beide hersenhelften.
Meer informatie

Marjolein Aarten-Willemse, EMDR Therapeut, is aangesloten bij: de samenwerkende EMDR therapeuten.


Lees meer over de EMDR behandeling op www.emdr-therapeuten.nl of contacteer mij voor meer informatie.